Klustuin: ecologische gordiaanse knoop

tuinplan5

Knutselwerk van kinderen

Door Leendert Douma

Terwijl de klussers kerst, oud-en-nieuw en vakantie vierden, zaten zestien studenten Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning te zweten. En voor de vakantie en erna. De studenten van Wageningen University & Researchcenter (WUR) maken namelijk elk een ontwerp voor onze gemeenschappelijke tuin. Op 30 januari presenteren zij hun definitieve plannen.

Aan een goed ontwerp gaat een hele geschiedenis vooraf. Eerst hebben zes Wageningse studenten van het Urban Nature Consultany (UNC) team een uitgebreid vooronderzoek gedaan. Dat leverde een lijvig en leerzaam rapport op over onder andere waterhuishouding, bodem en biodiversiteit in onze tuin, maar ook over de wensen van Sint Martens Hof. Het werd de basis voor verdere studies van de landschapsarchitecten.

Kennismaken
De aftrap daarvoor was half november. De studenten van professor Sanda Lenzholzer, die het onderzoek begeleidt, kwamen kennismaken met de klussers. Daarna hebben zij de klussers in groepjes geïnterviewd over hun wensen en ideeën. Ook hebben zij de wijk Sint Marten verkend, bijvoorbeeld het Jan Nuldenhofje.

tuinplan1

Kinderworkshop: gezellig, creatief en leerzaam

Kinderworkshop
Maandag 2 december was er een hele leuke bijeenkomst. Daarbij waren geen volwassen klussers welkom, want de studenten gingen aan de slag met de kinderen van Sint Martens Hof. En ze wilden hun onbevangen visies vangen, zonder de dwingende blikken van de mama’s en de papa’s… De WUR-studenten gingen tekenen en knutselen met de kinderen, die in leeftijd varieerden van 4 tot 12 jaar oud. Dat resulteerde in een tafel vol knutsels en een waslijn met tekeningen. Het werd heel gezellig, maar ook heel creatief. En leerzaam. “Het valt ons op dat kinderen tevreden zijn met weinig”, noteerden de studenten. (De mama’s en papa’s waren meteen trots, natuurlijk.) De kinderen willen wel wat eigen plekjes in de tuin, bijvoorbeeld een boomhut of een buut of een trampoline. En gras om op te voetballen.

tuinplan2

Klussers knutselen, net zo onbevangen als kinderen

Klussers knutselen
Een week later mochten de klussers zelf knutselen met papier, schaar, lijm, stiften, draad, klei en wat ze maar voor handen kwam. En net zo onbevangen als de kinderen gingen ze aan de slag, zo viel de begeleiders van de WUR op. Na de presentatie van hun werkstukken gingen de klussers in groepjes aan de slag met maquettes van de collectieve tuin en het huizenblok. Dat was even slikken, want alle wilde plannen moesten teruggebracht tot de reële vierkante meters. En dan blijken alle wensen en vereisten samen een soort ecologische gordiaanse knoop te vormen! Geen wonder dat de studenten zo zweetten in de kerstvakantie…

tuinplan3

Wilde plannen terugbrengen tot reële vierkante meters

Koude Oorlog
Op 9 januari presenteerden zij hun voorlopige ontwerpen. Dat zag er veelbelovend uit. In de zestien ontwerpen zijn nu al wat rode draden te ontdekken, bijvoorbeeld wat betreft de (her)plaatsing van bomen en oplossingen voor het stallen van fietsen. Uiteraard kregen de studenten feedback van de klussers. Daar werken ze nu mee tot aan hun eindpresentaties op 30 januari. Die vinden plaats op een heel bijzondere locatie. Onder het motto ‘we willen het ook eens van een andere kant bekijken’ gaat iedereen ondergronds. Eventjes verderop. De presentaties zijn in de oude atoombunker aan de Agnietenstraat. Die is aangelegd in de Koude Oorlog en bedoeld om bepaalde kerntaken van de PTT te garanderen als de bom zou vallen.

tuinplan4

Tuinwerkstukken van klussers

Dit bericht werd geplaatst in nieuws, stand van zaken en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s