Aanbevelingen voor een duurzame tuin

20131024_160904Het Urban Nature Consultancy (UNC) team bestaat uit zes studenten van Wageningen UR (University & Research centre). Wouter, Maaike, Tim Jan, Thijs, Diede en Luuk deden een onderzoek naar de gezamenlijke tuin van Sint Martens Hof. Het onderzoek dient als basis voor ontwerpen voor een duurzame stadstuin die studenten Landschapsarchitectuur van de Wageningen universiteit gaan maken. Eind oktober gaf het UNC-team hun indrukwekkende eindpresentatie aan de klussers van Sint Martens Hof.

De studenten kwamen uit op vier speerpunten:

  • Waterhuishouding
  • Biodiversiteit
  • Bodem
  • Kindvriendelijkheid

20131024_163829Waterhuishouding
Met natuurlijke beplanting is het regenwater dat op het tuinoppervlak valt goed op te vangen. Daarnaast wordt hemelwater van de daken deels afgevangen, zodat het niet via het riool hoeft worden afgevoerd. Een combinatie van regentonnen met infiltratiekratten ingegraven in de tuin is hiervoor de beste maatregel.

20131024_162539Biodiversiteit
Het UNC kwam met veel nuttige tips om de biodiversiteit in flora en fauna te bevorderen. Zo zorgen voedselproducerende planten voor meer dieren, vogels en insecten in de tuin. En ze kunnen voor eigen consumptie worden gebruikt (stadslandbouw). Een keuze voor zeldzame en vergeten gewassen zou zelfs cultureel erfgoed in stand houden! Daarnaast bieden de tuin en de panden en veel mogelijkheden voor broedplaatsen van gierzwaluwen (nestkastjes uit de zon) en schuilplaatsen voor vleermuizen.

Bodem
Net als bijna alle stadstuinen kampt de tuin van Sint Martens Hof met geringe tot matige bodemvervuiling, door vooral zink en lood. Deze vormt geen risico voor de gezondheid maar grootschalige consumptie uit de tuin is niet aan te raden. Het beste is om gewassen in aardebedden of kuipen te verbouwen, net als bij andere stadslandbouwprojecten in de wijk. De verontreiniging kan enigszins worden aangepakt door middel van ‘fytoremediatie’. Planten nemen dan kwalijke stoffen op, en door ze regelmatig te oogsten en het snoeiafval af te voeren vermindert de verontreiniging stapje voor stapje.

20131024_171050Kindvriendelijkheid
Het UNC heeft in alle modules rekening gehouden met de kinderen van Sint Martens Hof, met als uitgangspunten veiligheid en plezierig kunnen spelen. Het planten van bomen en het aanleggen van een gazon biedt ook al veel mogelijkheden daarvoor.

Dit is een hele grove samenvatting van de conclusies en aanbevelingen van de studenten. Dat kan ook niet anders: het gedegen onderzoek leverde een rapport op van 140 pagina’s boordevol nuttige info! Het is er eentje die niet onderin een bureaula gaat belanden.

Dit bericht werd geplaatst in nieuws, stand van zaken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s