Wat is duurzaam aan Sint Martens Hof?

IMG_5906Door Leendert Douma

Donderdagmiddag kregen we het Themateam Duurzaam Gebouwde Omgeving van AgentschapNL op bezoek. Dat is een delegatie van het Ministerie van BZK, verschillende Nederlandse gemeenten en Stadsregio Arnhem Nijmegen. We lieten ze drie klushuizen en de klustuin (die nu bouwplaats is) zien.

En klusser Hester, Martijn Kok van procesbegeleider Urbannerdam, Addy de Boer van NEXIT architecten en Han Driessen van KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling vertelden over de geschiedenis van ons project en de duurzaamheid daarvan. Maar wat is er eigenlijk duurzaam aan Sint Martens Hof?

Kinderen
IMG_5902“Het is vooral duurzaam dat deze huizen er nog staan”, zei Addy de Boer donderdagmiddag. Hij haakte daarmee in op het verhaal van Hester. Die vertelde het themateam hoe een aantal buurtbewoners in de jaren nul van deze eeuw de huizen hebben behoed voor sloop en hoe het concept klushuizen in beeld kwam bij de gemeente en Portaal. En nu komen er betrokken gezinnen wonen in Sint Marten, met bijna dertig nieuwe kinderen in het klushuizencomplex. Ongekend, want de wijk stond bekend om het geringe aantal kinderen.

IMG_5885Isolatie
Over bouwfysische duurzaamheid in Sint Martens Hof konden we volstaan met drie á vier woorden. Isolatie, isolatie en isolatie. Oh ja, en hadden we al gezegd: isolatie? HR-beglazing wordt geplaatst. De achtergevels krijgen een extra laag isolatiestuc. De voorgevels, die zoveel mogelijk in de oude staat moeten worden teruggebracht, krijgen binnenisolatie. En de daken krijgen een rc-waarde (thermische weerstand) van 4,5, waar minimaal 2,5 is vereist.

Keuzes
IMG_5897Daarnaast hebben we onderzocht of verwarming door gezamenlijke warmte-koude-opslag haalbaar is, maar dat bleek veel te duur. We kijken nog wel of energie door middel van zonnepanelen toegepast kan worden. En naar mogelijkheden voor hergebruik van regenwater, of het afkoppelen ervan zodat het naar de tuinen gaat en niet in het riool verdwijnt. Maar dat zijn individuele keuzes van de klussers, zo benadrukten Addy en Hester.

IMG_5917Materialen
Zoals het ook een keuze is om materiaal te hergebruiken. Veel klussers doen dat, uit milieuoogpunt en omdat ze het leuk vinden om originele elementen in hun huis terug te laten komen. Anderen kiezen, ook uit milieuoogpunt, om juist nieuwe bouwmaterialen te gebruiken. En zo ontstaat er binnen Sint Martens Hof een soort van informele materialenbank. Paneeldeuren en bakstenen worden van buren naar buren gesleept.

Snel
IMG_5905Al die verschillende wensen maken het de collectieve aannemer, KuiperBouw, weleens lastig, zo vertelt projectleider Han Driessen. Maar hij geniet van het enthousiasme van de klussers. Het is een uniek project, want KuiperBouw heeft twintig verschillende opdrachtgevers. Er moet veel overlegd worden en dat kost tijd. Teveel tijd, vinden veel klussers die het liefst morgen in hun huis zitten. Maar architect Addy de Boer relativeert de ‘Sturm und Drang’: “We hebben vaak te maken met corporaties en projectontwikkelaars als opdrachtgever, maar deze groep klussers weet een project veel sneller te realiseren.”

  • (Klik op foto’s voor groter formaat.)
Dit bericht werd geplaatst in nieuws, stand van zaken en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s