Driftig op zoek naar een berging in de polder

Door Ties Mouthaan

Als kopers van kluswoningen zijn we tot nu de meeste tijd kwijt met plannen, tekenen, rekenen, slopen en strippen. Je zou bijna vergeten dat we allemaal ook voor een twintigste deel eigenaar van een gezamenlijke binnentuin zijn. Die tuin gaan we inrichten en er komt een berging voor fietsen, bakfietsen, tuingereedschap enzovoort. Om inspiratie op te doen gingen we zaterdagochtend 8 oktober naar Rijkerswoerd op bezoek bij woonvereniging Polderdrift.

We willen de plannen voor de binnentuin niet laten liggen tot we helemaal uitgeblust zijn na het verbouwen van de huizen. Dat maakt de grote interesse voor deze excursie meteen duidelijk. Rond de vijftien volwassenen en acht kinderen komen samen in de gezamenlijke ruimte van Polderdrift. We drinken koffie terwijl Jan en Theo van Polderdrift vertellen over de vereniging en de tuin.

Grijs water
Woonvereniging Polderdrift is een vereniging van huurders van veertig huizen die begin jaren negentig op duurzame wijze zijn gebouwd. Het is er kennelijk goed toeven want tweederde van de oorspronkelijke bewoners woont er nog. Polderdrift heeft veel gedaan aan hergebruik van materialen. Ook hebben ze zonneboilers en een uitgebreid grijs water circuit. Voor dat laatste zijn er maar liefst drie putten in de tuin (hemelwater, vuil water van douche en wasmachine en schoon water voor hergebruik) en een rietveld voor de zuivering.

Fruitbomen
We zijn speciaal gekomen om te kijken naar hun tuinafscheidingen en de gezamenlijke berging. Het is indrukwekkend om te zien hoe iedereen vrij is om zijn eigen tuin in te richten en het resultaat toch één grote groene ruimte is. De leden van de vereniging hebben dan ook afgesproken om geen grote hekken neer te zetten. Alleen direct tussen de huizen staat een privacyscherm, vaak van groen materiaal. Toch heeft iedereen genoeg privé-ruimte. Ook leuk zijn de gezamenlijke fruitbomen.

Ondergronds?
De grote gezamenlijk berging is bedekt met grond en mooi begroeid. Binnen staan alle fietsen in één gezamenlijke ruimte. Daarboven heeft elk huis bergruimte. Het geeft ons genoeg stof tot nadenken: een ondergrondse berging of juist boven de grond? En wil iedereen een eigen ruimte of delen we alles? Hoe maak je daar afspraken over? Na dit succesvolle uitje is het tijd om uit te vinden wat de wensen van de Sint Martens Hof bewoners nu precies zijn. Daarom wordt er nu een enquête gehouden. Zodat we de berging en tuin in een plan om kunnen zetten. In de tussentijd houden we ons natuurlijk aanbevolen voor meer inspiratietips.

Dit bericht werd geplaatst in nieuws, stand van zaken en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Driftig op zoek naar een berging in de polder

  1. joseppe zegt:

    u heeft destijds vele goede kanten gezien, maar er zijn ook vele nadelige kanten kan ik als bewoner van Polderdrift melden. Hopenlijk heeft u die al ondervonden en doet u het beter. Anders verzanden alle idealen net als hier met de tijd en zijn er nog maar een klein groepje mensen die er echt in geloofd. De bergingen staan bijv.altijd tevol. Te veel rommel zodat jejefiets en spulletjes niet eens goed kwijt kan. enig privacy is door het delen van de tuin ver te zoeken, schuttingen mogen niet al houd men dat nietvol wanneer de woningen nu verkocht gaan worden en een nieuwe huurder zich aan de wet houd en de onderlinge regels naadt zich neerlegt. De zonneboliers werken niet echt super, kemkens is kind aan huis, en de woningen zijn slecht afgewerkt gefabriceerd. Wil je schappen ophangen moet dat met draadeinden door de muur heen want met het gipsplaat scheurt alles eenvoudig los. Duurzaam zijn de woningen niet. Ik schat dat ze geen 50 a 60 jaar meegaan. Mischien dat Portaal dat ook ingezien heeft en daarom voor de verkoop gekozen heeft. Want alstaat de buitenkant netjes in de verf er komt nog heel veel omderhoud aan…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s