Iep!

Vorige week veroorzaakte de bomenkap in onze klustuinen veel commotie. Met name door eenzijdige berichtgeving in sommige media ontstonden er een aantal misverstanden. Als aanvulling op ons vorige stukje van 14 september geven we hier nog even kort de stand van zaken. Omdat morgen de kap weer verder gaat.

Medewerkers van IPC Groene Ruimte gaan morgen aan de slag met de hele en halve bomen die nu nog op ons terrein staan.

Wij hebben met IPC Groene Ruimte afgesproken dat zij twee dagen komen kappen. Het gaat om vorige week woensdag en morgen, dinsdag 20 september, om de kap af te ronden. Het is dus niet stilgelegd, zoals her en der werd gesuggereerd.

Boom L
Verschillende betrokken buurtbewoners hebben zich sterk gemaakt tegen de kap van twee bomen op het terrein. Bij zorgvuldig bestuderen van de kapvergunning, ontdekte een buurman dat er een fout in was geslopen. De boom waar hij op uitkijkt is een iep, en niet een esdoorn zoals in de vergunning staat vermeld. De boomexpert die door de gemeente is aangesteld heeft ons er niet op gewezen dat ‘boom L’ – zoals die in de vergunning wordt aangeduid – verkeerd is geïnventariseerd. Dat hoort de gemeente te beoordelen bij het behandelen van een kapaanvraag. Dus is ons toch verzocht om opnieuw een kapvergunning voor de iep aan te vragen. Dat gaan we doen. Want esdoorn of iep, in de situatie van de boom verandert niet veel. De boom is niet voldoende vitaal om alle werkzaamheden eromheen aan te kunnen en lijdt aan ‘plakoksel’. Uiteraard kunnen buren die daar anders over denken bezwaar maken tegen de nieuwe vergunningverlening.

Gouden benaming
De andere boom waarvoor de buurtbewoners protesteerden is wel een esdoorn. En ook die is ziek. Voor de kap van deze boom hebben we een juiste vergunning. Dus gaan de medewerkers van IPC Groene Ruimte morgen aan de slag met de hele en halve bomen die nu nog op ons terrein staan. Eén berk en één esdoorn blijven staan. En de iep blijft nog even behouden, inclusief de gouden benaming ‘klusboom’ en de bloedrode letters ‘laten staan AUB’ die er op zijn gespoten. 

Als de verbouwing klaar is, gaan we meteen nieuwe bomen planten!

Dit bericht werd geplaatst in nieuws, stand van zaken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Iep!

 1. Ray zegt:

  In de aanvraag wordt verzocht om de esdoorn (i) te kappen vanwege plakoksels, dit is nooit een toetsingcriteria van een boom, of hij moet direct gevaar opleveren.
  In het besluit wordt deze esdoorn goedgekeurd op te kappen, op grond van ‘realisatie bouwwerk’, een bouwwerk die niet omschreven staat als reden tot kap van deze boom. hierdoor krijgt hij een oneigenlijk aantal strafpunten, 50 punten in de verleningscriteria.
  Het komt deze boom duur te staan aangezien hij maar 15 punten in de weigeringscriteria kreeg, voor zij ecologische waarde. Er is niet gekeken is naar zijn statuur waarmee hij zeker meer punten had gescoord, ook een beeldbepalende boom door zijn omvang en goed zichtbaar vanaf de openbare weg.
  Een rekensom leert dan dat >49 verleningspunten en <30 weigerpunten =kappen . Maar die 50 punten zijn onterecht bij deze boom gekomen en de 30 had hij makkelijk kunnen halen.
  Is hier wel sprake van een juiste vergunning? De esdoorn weet wel wat ie waard is en stond niemand in de weg. Het liefst had Sint Martens Hof alle bomen gerooid op het terrein. Ze stonden allemaal vermeld in het verzoek tot kap. Gelukkig heeft de Gemeente er drie kunnen redden.

  • Ellen zegt:

   Het klopt dat voor alle bomen in tuin een kapvergunning is aangevraagd. In verband met enige snelheid die geboden is om het klushuizenproject tot een succes te maken hebben we besloten om liever leges te betalen voor de kapaanvraag van alle bomen dan meerdere malen een kapaanvraag in te dienen. In de ledenvergaderingen is alsnog gestemd over alle bomen en de kap van een aantal bomen hebben zeker ter discussie gestaan. Maar zoals je zelf op eerdere fora hebt gemeld heeft boom i naast ernstige plakoksels ook tekenen dat er binnen is de boom schade is (schimmel?).
   Naast een duurzame investering in de huizen willen we ook op een duurzame manier investeren in de tuin. Hierbij moet bij beoordeling ook verder gekeken worden dan 10 jaar.

 2. Ray zegt:

  Het woord ernstig heb ik niet gebruikt Ellen. En zoals ik al aan geef is een plakoksel nog geen reden om een boom te kappen. Een plakoksel en dat lees je in de vele stukken is een natuurlijke
  vergroeiing van een boom, er staan duizenden bomen met plakoksels in Arnhem alleen al.
  Er word nu gezocht om toch deze boom te kappen, wat is nu het motief, schimmel. Je plaatst er
  nu al een vraagteken bij. Het is dus “zoeken” naar een reden om de Iep toch te kappen.

  Uit de vorige kapaanvraagen zijn al twee verzoeken tot kap niet binnen de wet uitgevoerd. De eerste kapaanvraag was onvolledig en onjuist, De tweede kapaanvraag gaf zelfs tekst en uitleg over de eerste aanvraag. terwijjl het hier om een nieuwe aanvraag handelde.

  En nu met een derde aanvraag wil je alsnog met alle fouten die er zijn gemaakt toch nog deze boom die werkelijk niets en niemand in de weg staat, een boom weg laten halen die juist voor
  Het Jan Nulden Hofje van waarde is.

  Ik zeg Ellen denk heel goed na, misschien dat je beter die leges kan gebruiken voor de verbouwing van jullie huizen. Die zeker twee jaar gaat duren. En een buurt, voor die tijd
  beroofd van ‘zijn’ groen. En wel langer, aangaande, dat nieuwe beplanting er pas een jaar na
  de verbouwing zal komen en dit nog zeker 10 jaar gaat duren tot er iets van formaat terug komt
  in een behoorlijk grote binnentuin.

  Volgens mij is een stukje respect naar de buurt waar jullie komen wonen meer op zijn plaats,
  dan de confrontatie moedwillig op te zoeken met een nieuwe kapaanvraag voor de Iep

  Lang leve de ‘Klusboom’

 3. Hester zegt:

  voor de volledigheid; a.s. donderdag wordt er verder gekapt, vrijdag wordt het groen versnippert en zaterdag worden de esdoorn en de berk die blijven staan, gesnoeid (onderhoud)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s