Over plakoksels en ander leed

Door Tineke Jacobs

Vandaag is er spektakel in de klustuin: stoere mannen – van IPC Groene Ruimte – klimmen met motorzagen in bomen. Eén voor één verdwijnen de takken, en daarna de stammen. Steeds beter zie je de gevels van de woningen. De tuin wordt kaler en kaler. Het doet een beetje pijn. Want we zagen ons al zitten op een warme dag, in de schaduw: buurman, biertje, praatje… Toen we de woningen kochten zagen we het helemaal voor ons.

Klusboom
En nu worden ze toch gekapt. Toen een buurtgenoot stippen op de bomen zag, sloeg hij alarm. Iemand anders kwam in actie en doopte twee bomen om tot klusboom. “Laat mij staan”, stond er opeens in bloedrode letters op. De buurtwebsite stond er vol van en debuzz.nl (en dus de Gelderlander) belde voor commentaar. De – terechte – vraag was natuurlijk: is die kap nou écht nodig?

Au
Precies dezelfde vraag hebben wij onszelf gesteld toen bleek dat wij voor onze renovatie flink in de grond aan het werk moeten. De riolering, die door de achtertuin loopt, is rot en moet worden vervangen. En er zijn funderingswerkzaamheden nodig. Kon dat zo slim gebeuren dat we bomen kunnen behouden? Na analyse door boomdeskundigen bleek dat niet het geval: de bomen zullen de bouw niet overleven. Dus beter nu kappen, want anders vallen ze straks op onze nieuwe huizen. Wisten de deskundigen het écht zeker? Ja. Want de bomen blijken bovendien te lijden aan plakoksels. Dat zijn de lange scheuten die ze maken als ze in paniek zijn. We vergaderden er nóg een keer over. Konden we er toch niet ééntje laten staan…? Het bleek domweg onverstandig. Au.

Over één ding waren we het al bij voorbaat eens: we gaan nieuwe bomen planten. En niet alleen omdat de gemeente dat als voorwaarde stelde bij het verlenen van de kapvergunning. Dus hopen we nu nog meer dat de bouw snel kan starten. Want hoe eerder die klaar is, hoe eerder we met zijn allen onder de boom zitten. Met dat biertje en de buren…

Dit bericht werd geplaatst in in de media, nieuws, stand van zaken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Over plakoksels en ander leed

  1. Hester zegt:

    De buren zijn a.s. weekend al welkom voor de koffie. En kunnen ook plannen en tekeningen zien en horen. groet Hester

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s