Arjenne, Ruben, Sam en Jona

Wie zijn die bende mafkezen eigenlijk, die de bouwvallen hebben gekocht? In een reeks portretten stellen alle kopers zich voor. Vandaag deel 4:  Arjenne, Ruben, Sam en Jona

Door Leendert Douma, Foto: Han Koppers

klik op foto voor groter formaat

Eigenlijk hebben saxofonist Ruben Leijh en architecte Arjenne van Berkum, allebei 37 jaar oud, al jaren een klusproject. Hun huidige woning aan de St. Janskerkstraat was volkomen uitgewoond door studenten voordat ze er in 2003 kwamen wonen. “De wieg van onze oudste zoon Sam stond tussen de schuurmachines”, lacht Ruben. Inmiddels is de hele bovenwoning door hun handen gegaan. In 2005 is hun jongste zoon Jona geboren. En omdat de jongens steeds groter werden, waren ze op zoek naar iets ruimers. Met een tuin. Het werd een écht klushuis ditmaal, op de Hommelseweg nummer 75/77.

“Het pand en de buurt zien er nu verschrikkelijk uit. Ik laat m’n familie en vrienden niet graag de rotzooi zien waar we straks gaan wonen”, zo biecht Ruben op. “Maar we gaan een huis dat zo verknalt is weer als nieuw maken. En dat is het mooiste wat er is.”

Klushuizenspandoek
“We kenden het fenomeen klushuizen al uit de tijd dat we nog in Rotterdam woonden”, vertelt Ruben. “We volgden het project 169 klushuizen, maar we wilden uiteindelijk liever in Arnhem wonen. Een paar jaar later fietsten we door de Hommelseweg en zagen we het klushuizenspandoek. We waren net op tijd, vlak voor de laatste voorlichtingsdag. Na jaren zoeken vonden we eindelijk iets wat we écht wilden. Dus op het laatste moment hebben we ons ingeschreven. En we werden ingeloot!”

Plannen
Ze zijn meteen het huis gaan inmeten om plannen te maken. En dat viel nog niet mee, zo vertelt architecte Arjenne. “Voor een ander heb je zo een indeling getekend. Maar voor jezelf is dat veel moeilijker.” Inmiddels zijn er plannen genoeg. Zo wil Ruben de kelder uitgraven om er een goed geïsoleerde studio/oefenruimte te maken. “En op zolder willen we een grote open ruimte voor de jongens”, zegt Arjenne. En ze denken na over een serre. “Daar kunnen we dan in de zomer zitten, en ’s winters kan die goed dienen om lucht te voorverwarmen.” Beneden komt een grote keuken en op de eerste verdieping de woonkamer, van waaruit je mooi uitkijkt over de Klarendalse molen.

Duurzaam
Arjenne en Ruben willen hun huis duurzaam opknappen. “We houden nu al rekening met eventuele vervolgstappen en aanpassingen in de toekomst”, vertelt Arjenne. En ze gaan voor energiezuinig. “Een warmtepomp lijkt misschien niet zo’n goed idee”, zegt Ruben. “Maar we kijken wel naar warmteterugwinning. En het allerbelangrijkste is goed isoleren.” Het meest duurzaam is je eigen gebruik beperken, zo vindt het klusstel. Dus goed nadenken over waar en hoeveel je moet stoken. 

‘Net zo gek als wij’
“Doordat je er zo intensief mee bezig bent, raak je helemaal verliefd op je huis”, zegt Arjenne. Zij is ook actief in het bestuur van Sint Martens Hof: “Het proces is leuk. Alleen soms loopt het wat traag en dat is lastig. Je wilt het liefst hup-hup-hup doorgaan.” En hoe vinden ze het om met een groep van zo’n twintig tot dertig klussers in een vereniging te zitten? “Dat zijn mensen die net zo gek zijn als wij”, glimlacht Ruben. “Ieder is verschillend, maar we hebben allemaal hetzelfde doel. En dat schept een band.”

Arjenne en Ruben hebben dus veel schik met hun nieuwe oude huis. En Sam en Jona? “Die hebben vooral veel zin om te slopen”, lacht Arjenne. “Maar Jona wil ook klussen. Hij heeft al een eigen gereedschapskist klaarstaan.”

Dit bericht werd geplaatst in kopers aan het woord en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Arjenne, Ruben, Sam en Jona

 1. Pim zegt:

  leuk interview!

 2. Hester zegt:

  hallo buren, ik ben helemaal niet gek hoor!

 3. Ria Beuving zegt:

  Hoi Arjenne en Ruben, wat een leuk intervisie. Ik vind het niet gek dat jullie hieraan beginnen hoor, wel dapper maar ook een mooie kans en een uitdaging. Het wordt vast een prachtig huis! En die werkmannen van jullie kunnen nu toch gewoon meewerken.
  Heel veel liefs, in Dalfsen is ook nog een slop team, wel wat ouder hoor maar ze willen ook wel meehelpen liefs van mam/ oma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s