Nadenken over klushuizen 2

Door Leendert Douma, foto’s: Erik Vos | Het Lab

Addy de Boer zit helemaal in zijn ontwerp.

Op zaterdag 25 juni had Sint Martens Hof een tweede workshop bij NEXIT architecten. Vorige keer was het de aanloop naar het Schetsontwerp (SO), ditmaal zijn de klussers op weg naar het Voorlopig Ontwerp (VO). Althans, de meeste van hen. De aspirant-kopers van de vijf panden aan de Nijhoffstraat – die dit jaar in fase 2 zijn verkocht – zitten nog in het allereerste verkennende stadium. Voorafgaand aan de workshop kregen zij een presentatie over de stand van zaken van architect Maurice L’homme.

Tineke en Pim

Uitstraling
De workshop die volgde had als thema ‘individueel vs. collectief’. Want sommige keuzes die klussers voor hun eigen pand maken kunnen gevolgen hebben voor de buren of voor de uitstraling van het hele blok. Dan praat je bijvoorbeeld over uitbouwen, dakterrassen, dakkapellen of open (glazen) gevels. Wat dat betreft zitten er wel wat knooppunten in het complex, met name in de hoeken Marten van Rossemstraat/Hommelseweg en Hommelseweg/Nijhoffstraat. Maar ook de panden op de Hommelseweg 65 t/m 81 vragen om een bepaalde eenheid.

vlnr: Floris (1/2), Carmen, Marije, Roel (1/2), Korrid, Francoise, Arjenne (1/4)

Hout
Er is vooral gepraat over de achterkant, want over de voorgevels is het plan volkomen helder: die worden in hun oude luister hersteld. Interessant was de discussie over materialisering. NEXIT kiest voor stucwerk als basis, met zink en staal in de details. Als ‘zachte component’ stellen ze voor om daartegenover in sommige achtergevels hout als basis te gebruiken. Maar daar waren de meningen over verdeeld. Sommige klussers omarmen dit idee enthousiast. Anderen zijn uitgesproken tegenstander. “Dat is logisch”, zegt architect Addy de Boer. “Want in het verleden is het nogal eens fout gegaan. In de jaren tachtig werd overal hout in verwerkt. Ook op plekken waar het helemaal niet kon.” De voorwaarden om anno 2011 hout te gebruiken zijn:

  1.  dat het in een open constructie wordt geplaatst zodat het optimaal kan ventileren en
  2. dat er duurzaam hout wordt gebruikt dat geen coating nodig heeft.

En dan moet het iedere vier tot zes jaar goed in de beits gezet. “Wie twijfelt over het gebruik van hout moet maar eens bij mij thuis komen kijken”, rondde Addy de discussie af. De uitkomst van de workshop was dat NEXIT hout niet als basis in de achtergevels gaat plannen, maar dat het wel terug gaat komen in herhalende elementen.

Klussers Roy, Muriel en Marije bespreken de ontwerpen van NEXIT.

Kleuren
Samen met de klussers gaat NEXIT ook een kleurenpalet samenstellen voor het stucwerk. Het is niet de bedoeling dat elke achtergevel dezelfde kleur gaat krijgen. Maar ze willen ook geen ‘Kopenhaagse toestanden’, waarin knalblauw stucwerk naast felrood staat. Dat is op zich heel mooi, maar de achtergevels van Sint Martens Hof zijn al zo verschillend dat de toekomstige bewoners dan gillend gek zouden worden. Dus gaan de klussers kiezen voor zachtere tinten die goed bij elkaar passen. Ton-sur-ton, heet dat in vakjargon.

Reageerders
Al met al was het een nuttige workshop. NEXIT heeft veel input gekregen om mee verder te werken aan het VO. En de klussers zijn naar huis gegaan met genoeg stof tot nadenken. Ondertussen gaat de sloop in de klushuizen en -tuinen gestaag voort. De panden worden tot op het bot gestript. En inmiddels zijn de asbestdaken van de schuurtjes in het midden van de tuin verwijderd. De betonnen wanden werden vervolgens weggedragen door reageerders op marktplaats.nl en gratisaftehalen.nl.

Dit bericht werd geplaatst in nieuws, stand van zaken en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Nadenken over klushuizen 2

  1. Hester zegt:

    met een beetje geluk gaan er as weekend weer een paar 6-kuupers uit..dus mensen : emmertje en schepje mee! Ook gratis op te halen; schuurdeuren, btandhout en 30×30-tegels.

  2. Hester zegt:

    met een beetje geluk gaan er as weekend weer een paar 6-kuupers uit..dus mensen : emmertje en schepje mee! Ook gratis op te halen; schuurdeuren, brandhout en 30×30-tegels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s