Helena en Sander

Wie zijn die bende mafkezen eigenlijk, die de bouwvallen hebben gekocht? In een reeks portretten stellen alle kopers zich voor. Vandaag deel 2: Helena en Sander. 

Door Leendert Douma, Foto: Han Koppers

Klik op foto voor groot formaat

De meeste kopers van klushuizen komen uit Arnhem. Maar Helena Venema (44 jaar) en haar zoon Sander (bijna 2) komen uit het verre Groningen. Helena’s vriend, Ronald Christ (ook 44), is aannemer en woont in Arnhem. Ronald is gespecialiseerd in restauratie/renovatieprojecten en gelooft heilig in het behoud van oudbouw en de waarde hiervan voor buurt en bewoners. Het klushuizenproject was hem uiteraard niet ontgaan, en hij tipte zijn vriendin. Helena: “Ik ging kijken op de open dag in 2010. De buurt beviel me meteen. Het is een levendige, beetje volkse wijk dicht bij de stad. Precies zoals die waar ik in Groningen woon.”

Taartpunt
En Helena werd spontaan verliefd op Hommelseweg 83/85: “Het is een taartpunt, maar dat maakt het juist zo leuk. Ik heb straks vier ramen in de voorgevel. Voor mij was dit huis de hoofdprijs!” Dus het geluk was groot toen ze op vakantie in Wuppertal van de buurman hoorden dat ze voor dit pand waren ingeloot.
De achterkant van het pand is veel smaller en ligt iets terug ten opzichte van de buurpanden. Dus willen Helena en Ronald de achtergevel vervangen en samentrekken met die van de buren. Ronald droomt hardop van een geheel glazen achtergevel, maar daar is Helena nog niet zeker van. “Wel weet ik al dat boven de uitbouw een dakterras gaat komen”, zegt ze. En de zolder gaat ruimte bieden aan de slaapkamers voor Helena en Sander, en een logeerkamer voor de kinderen van Ronald (Eline van 12, Stefan van 11 en Jeroen van 7 jaar oud). “Ik sta nog steeds versteld van de hoeveelheid ruimte daar op zolder”, glimlacht Helena.

Schade en schande
Met hulp van een professioneel aannemer is de aanpak van het huis aan de Hommelseweg een eitje, zou je zeggen. Maar het stel heeft straks twee klushuizen! In de eigen woning van Ronald in het Spijkerkwartier is ook nog van alles te renoveren. Al doende leerde hij het werk, zo vertelt Ronald, die na een loopbaan in de logistiek als aannemer begon. “In 1995 zag ik twee panden in Den Bosch. Prachtpanden voor een prikkie, dacht ik. Maar er bleek een foutje in de advertentie te staan: het adres… Het waren bouwvallen. Ik heb ze toch gekocht, en ben aan het werk gegaan. Door schade en schande ben ik wijs geworden.” Inmiddels doet hij allerlei restauratie- en renovatiewerk, in kleine en grote projecten. Zo is hij bijvoorbeeld betrokken bij de herbestemming van de Akzo-kantoren aan de Velperweg waar bedrijven ruimte kunnen huren.
Helena heeft minder kluservaring, maar staat haar vrouwtje wel als het gaat om muren schilderen en vloeren leggen. “En verder kennen we onze beperkingen”, zeggen Ronald en Helena, “wij gaan bijvoorbeeld niet stucadoren”.

Energie
De samenwerking met andere klussers geeft veel energie, zo vindt het stel. Er zitten veel actieve mensen tussen met verstand van zaken, vindt Ronald. “Ik heb veel bewondering voor de inzet van de klussers van Sint Martens Hof”, zegt Helena. Ze voelt zich al helemaal vertrouwd in de groep. “Je kent je buren al door en door, nog voordat je er gaat wonen”, zegt Helena, die straks haar coaching- en trainingsbureau naar Arnhem verhuist. “Dat is fijn, want ik kende hier nog weinig mensen.”

Dit bericht werd geplaatst in kopers aan het woord en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Helena en Sander

 1. Robert Ekas zegt:

  Heb jullie verhaaltje gelezen… Leuk.
  Ik ben sinds kort in Arnhem komen wonen en probeer hier mijn ding te doen als aannemer en stucadoor. Ben ook gecharmeerd van de klushuizen en de omgeving. Mijn vriendin Zefanja is erg betrokken bij de buurt met name klarendal en ook ik begin een beetje op de hoogte te raken van het reilen en zeilen hierzo.
  Dus als jullie nog een goede stucadoor nodig hebben houd ik me aanbevolen.

 2. Pim zegt:

  Leuk interview!

 3. Hester zegt:

  Ha, mijn buurvrouw! mooie foto, groet Hester

 4. elisabeth zegt:

  he Leen,

  mooi stukje, wat leuk allemaal!! hoe is het verder??
  kom je binnenkort nog eens bijkletsen??
  Knuf
  Elisabeth

 5. Gerard Hadders zegt:

  Hey Helena,
  Wat zien jullie er goed uit! Prachtig project. Succes met de verbouwing.
  Zie je snel.

  Gerard en Nicole

 6. Margriet zegt:

  Hi,

  Wat leuk! En daarmee bedoel ik .. het interview, de foto en het huis!
  Heel veel succes met dit nieuwe project en dikke knuffel voor jou en Sander.

  Lfs Margriet

 7. Nynke zegt:

  Klusserdeklus yn Arnhem, in leuk avontuur! Krekt wat, silst it dêr wol nei’t sin krije want neffens mij is Arnhem wol in eigenwize stêd.

 8. Truus zegt:

  Ha Helena,
  Wat een leuk verhaal. leuke foto.
  Groeten Truus

 9. Hester zegt:

  Zo Helena, hasto in grutte Fan-club?

 10. Linda Janssens zegt:

  He Schatke,

  Leuk intervieuw en knappe vrouw en knap mannetje op de foto.
  Zal jullie missen in Grunn maar wens je veel geluk en vooral woongenot in
  dit super leuke project. We komen snel kijken.

  Dikke kus Linda, Herman en Tiemen,

 11. pyke kroes zegt:

  Hoi Helena,
  Hommelseweg, dêr ha ik tichtby wenne en bin ik faak trochhinne fytst. Geweldich projekt en ik kom graach ris del yn Arnhem. Oerol silsto no wol gjin tiid foar ha tink ik.
  Ik bin der it lêste wykein hoopje ik.
  Groetnis Pyke

 12. Gerda zegt:

  Ha lieve Leen!

  Wat een leuk enthousiast stukje en een erg mooie foto van jullie beiden!
  CU on OEROL!!!!

  Liefs, Gerda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s