Van krakers en klussers 3

In het begin waren de contacten tussen krakers en klussers vriendelijk. Jolig zelfs. Toen gingen wij nog uit van een sportieve houding van de krakers. Ze hadden meegeholpen de panden aan de Marten van Rossemstraat, Hommelseweg en Nijhoffstraat te behoeden voor sloop en ze beloofden het veld te ruimen als de klussers aan de gang zouden gaan. Dat punt is inmiddels bereikt. Maar de krakers die de panden nu bezetten lijken niet van zin op enige manier mee te werken aan het klushuizenproject. Integendeel: ze proberen het zoveel mogelijk te traineren en te saboteren.

Eigenlijk speelde dat al vanaf vorig jaar zomer. Bij de verkoop van de klushuizen konden aspirant-kopers niet alle woningen bezichtigen. Krakers weigerden botweg de toegang. Gelukkig lieten de klussers zich niet afschrikken en werden sommige panden ongezien verkocht. 
Maar het gaat maar door. Begin dit jaar heeft de kopersvereniging een architectenbureau geselecteerd, om gevels, casco en binnenruimtes te herontwerpen. De keuze viel op NEXIT architecten uit Arnhem. Zij zijn inmiddels de panden aan het inmeten. Ook NEXIT stuit op tegenwerking van de krakers. In sommige panden krijgen zij gewoon geen toegang waardoor ze hun meetwerkzaamheden moeten staken. En die zijn essentieel voor een degelijk bouwplan. 

Vechten tegen bierkaai
En sinds de tuinruimacties in maart zijn gestart, proberen krakers deze te traineren. Op de vraag – zowel mondeling als schriftelijk – om de tuinen vrij te houden, zetten ze die juist vol meubilair, auto’s en campers. Schuttingen die – aangekondigd en met toestemming – zijn gesloopt, worden meteen weer heropgebouwd. En na iedere tuinruimdag wordt de gemeentelijk vastgoedbeheerder steevast lastiggevallen door ‘boze’ krakers. ’t Lijkt vechten tegen de bierkaai.

Uitwonen, vervuilen, vernielen
Met veel moeite is het juridisch gelukt om één kraker uit te zetten. Er moest een afvalverwerkingsbedrijf aan te pas komen. Hester en Leendert passen nu op de woning op Hommelseweg 79, onder contract van leegstandbeheerder AdHoc. Zij konden eindelijk eens constateren hoe de krakers de huizen uitwonen, vervuilen en vernielen. En er blijken zich brandgevaarlijke situaties voor te doen. Zo wordt er hout gestookt in een gaskachel, die via een oude schoorsteen – al decennia niet geveegd – wordt afgevoerd.

Pesten

Ondertussen proberen nieuwe krakers de panden te bezetten. Nog vorige week werd er een poging verijdeld. Op heterdaad, gelukkig, want ‘niet-heterdaadjes’ mogen blijkbaar gewoon blijven zitten.
Dus kunnen kopers hun huis nog steeds niet zien, kan NEXIT geen inmetingen doen en worden alle andere werkzaamheden gedwarsboomd. En het pesten gaat gewoon door. Hester en Leendert wonen een paar straten verderop. Hun huis werd bekogeld met eieren. En afgelopen zondag bleek het slot van nummer 79 gesaboteerd, waardoor ze weer niet in hun huis konden. 

Geluidsoverlast
De krakers zorgen slechts voor vernielingen, vertragingen, pesterijen en sabotage. Bovendien terroriseren ze de buurt. Bij de politie liggen tientallen meldingen, vooral van geluidsoverlast ’s nachts en overdag. Maar politie, openbaar ministerie (OM) en gemeente doen er eigenlijk niks aan. En dat vinden wij vreemd. Waarom weigeren zij handen en voeten te geven aan de nieuwe kraakwet, die ontruimingen mogelijk maakt? Vooral omdat er een duidelijke bestemming is en de panden al zijn aangekocht door particulieren.

Kan het waar zijn dat de klussers die de buurt legaal en duurzaam vooruit willen helpen, niet verder kunnen omdat illegaliteit en afbraak worden gedoogd?

Dit bericht werd geplaatst in nieuws, stand van zaken en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Van krakers en klussers 3

 1. Huissiehuissie zegt:

  Hè, echt waar? Terwijl jullie het huis gaan opknappen, zodat het bewoonbaar wordt en blijft èn er gaan wonen? Volgens mij zijn deze krakers vergeten waarom ze kraken..

  Het ei plus slot kan ook uit andere hoek komen trouwens: toen we de zaterdag van de kijkdag naar huis liepen, hoorden we een overbuur van de Hommelseweg boos uitvallen tegen medewerkers van klusfactor. Hij vond het belachelijk dat de mensen uit hun huis waren gezet en dat de huizen nu verkocht werden.

  Zo is het natuurlijk ook gegaan, maar als ik in de huizen kijk, zijn ze echt in zo’n staat dat renoveren of sloop de enige mogelijkheid is.. Slopen wil niemand denk ik zo, maar renoveren kost geld en dat wil of kan de gemeente er niet in steken. Dan is dit de beste oplossing, heb ik steeds gevonden en vind ik nog steeds! Jammer dat sommigen het niet goed begrijpen…of zie ik zelf flink wat over het hoofd??

 2. Hester zegt:

  Hoi Huissie, je ziet niks over het hoofd maar dit verhaal is heel oud; vanaf 2000 ben ik samen met heel veel buurtbewoners bezig geweest de halve wijk te behoeden voor sloop. Eigenlijk is dit cpo-project een oud idee van de toenmalig bewoners zelf: een aantal wilden graag zelf kopen en opknappen! Dit vonden we in 2000 al het best denkbare alternatief. De toenmalige huurders hadden allemaal een antikraak-contract al woonden sommigen er wel erg lang (15 jaar bv)
  Sommige antiklushuis-sentimenten snap ik; het is toch het ‘groot-kapitaal’ dat die huizen kan kopen. Was ik tot een paar jaar geleden opok nog een demonstrant..nu ben ik door mijn klushuis in een klap ‘gevestigde orde’ geworden…ff wennen.

 3. Erik zegt:

  Ik was erg tegen de anti-kraak-wet, want had het idee dat het prima was dat er mensen gebruik maken van langdurig leegstaande panden. Maar als ik dit lees ga ik bijna heel rechtse ideeën krijgen… Wat moeten die krakers in jullie huizen? Dankzij jullie inzet worden deze huizen gered van de sloop, en helpen jullie de wijk er weer bovenop.
  Laten ze een kantoorpand nemen dat al jaren leeg staat, keuze genoeg!
  Heel veel sterkte!

 4. buurtvrouw zegt:

  Nieuw Asocialisme?

  In onze familie hadden we een behoorlijk wat krakers. We hebben het dan over de jaren ’80 en met name in Amsterdam.
  Kraken was oké, want tégen de schaamteloze speculanten en tégen de laffe non-existente huisvestingspolitiek. Kraken werd geboren uit nood én uit sociaal besef, socialisme avant la lettre! Want gericht tégen de ‘asocialen’.
  Wat nu hier gebeurt, slaat echter nergens op! Het project ‘klushuizen’ is immers juist geboren vanuit een sterk sociaal besef, dat je gewone en betrokken mensen nodig hebt om een (kwetsbare) buurt tot leven te brengen en in leven te houden. Het project gaat juist over behoud van een ons dierbaar stuk Arnhem. De huidige ‘krakers’ dwarsbomen dat juist. Zij zijn de Nieuwe Asocialen.
  Ik zou zeggen: veeg die lapswanzen eruit. Onmiddelijk!
  Wat willen deze ‘gasten’? dat we alsnog slopen? Dat onze wijk alsnog ‘lelijk’ wordt? Nóg lelijker dat zij hem nu al maken?
  Asjeblieft, gemeente: laat je je zo poorten door een stel verwende (met rijke ouders!!!) nietsnutten? Grijp je nog eens in???

 5. Hester zegt:

  lees afgelopen week in VrijNederland een stuk over een pand in Amsterdam waarvoor geen bestemming is en waar krakers een heel cultureelcentrum hebben ingericht. Tof.
  Nou wil Eberhard van der Laan dit pand laten ontruimen en het OM dreigt met hem mee te gaan.. raar hoor in het licht van onze klushuizen.

 6. Merijn zegt:

  Op 7 april heeft de voorzieningenrechter uitspraak gedaan in een kort geding van Portaal tegen twee krakers. Alle klussers die van een kraker af moeten raad ik aan deze uitspraak te lezen. De volledige tekst van de procedure is te vinden op
  http://jure.nl/bq2552.

  De beslissing van de rechter:

  6. De beslissing
  De voorzieningenrechter

  6.1. verleent verstek tegen de niet verschenen gedaagden onder 2.,

  6.2. veroordeelt gedaagden om binnen zes weken na betekening van dit vonnis de onroerende zaak aan de [adres], kadastraal bekend gemeente [woonplaats], sectie N, nummer 1582, met alle daarin aanwezige personen en zaken tenzij deze zaken van de stichting zijn, te ontruimen en ontruimd te houden,

  6.3. bepaalt dat deze veroordeling binnen de in art. 557a lid 3 Rv genoemde termijn van een jaar ook ten uitvoer zal kunnen worden gelegd tegen een ieder die zich ten tijde van de tenuitvoerlegging daar bevindt of daar binnentreedt en telkens wanneer dat zich voordoet,

  6.4. machtigt de stichting om met behulp van de sterke arm van justitie en politie de tenuitvoerlegging van dit vonnis te bewerkstelligen, indien gedaagden in gebreke blijven aan het onder 6.2. van dit vonnis bepaalde te voldoen,

  6.5. gelast dat de kosten ter uitvoering van de onder 6.4. genoemde machtiging ten laste van gedaagden komen,

  6.6. veroordeelt gedaagden in de proceskosten, aan de zijde van de stichting tot op heden begroot op € 1.474,81,

  6.7. verklaart dit vonnis tot zover uitvoerbaar bij voorraad,

  6.8. wijst het meer of anders gevorderde af.

  Dit vonnis is gewezen door mr. O. Nijhuis en in het openbaar uitgesproken in tegenwoordigheid van de griffier mr. B.J.M. Vermulst op 7 april 2011.

  • Hester zegt:

   Nog dit;
   Een nieuw slot kost ongeveer 300 euro (bijna halve bijstandsuitkering)en een civiele procedure een boel bijstandsuitkeringen. Nou zie ik dat geld uit de gemeentekas liever naar een bijstandsmoeder gaan.

 7. Hoi Merijn,

  Dank voor je reactie. Die uitspraak van de rechter betreft ‘ons’ klushuis op nummer 79. Het punt is dat Portaal en gemeente deze civiele procedures of kortgedingen moeten aanspannen. Hoewel wij de koopcontracten al getekend hebben, zijn zij formeel eigenaar, want de overdracht is nog niet geweest. Met bovenstaand stuk – en vooral een brief aan de gemeenteraad – willen we ze daartoe aansporen.

 8. Hester zegt:

  Ook raar; de Galgenberg ..moest ontruimt vanwege een paar herdershonden.

 9. Pim zegt:

  Tijden veranderen, de tijd van kraken is voor bij het nieuwe tijdperk van renovatie is begonnen en daar is kraken verleden tijd.

 10. Hester zegt:

  Volg ook de discussie op Arhem-direct.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s