Van krakers en klussers 2

Door Leendert Douma

’s Avonds rond half negen gaat de deurbel. Twee paar jongemannenogen kijken mij vriendelijk aan. “Goedenavond, wij zijn uw krakers.”

Ik zwijg, uit verbazing. Dus vervolgen zij: “Jullie zijn toch de kopers van Hommelseweg 79 en 81? Nou, wij hebben van het weekend nummer 81 gekraakt. De kraker van nummer 79 raadde ons aan om ons even voor te stellen.”

Eh. “Kom binnen. Willen jullie koffie?” Ja, dat willen ze wel.

Binnen vertellen zij hun verhaal. ’t Zijn sympathieke jongens, die uit de Wageningse kraakscene komen. Een studeert, de ander werkt. De afgelopen week waren ze achtereenvolgens uit drie panden gezet. Dus namen ze hun intrek in onze kluswoning. “Zijn die oude, halfvergane panden niet een wat makkelijk doelwit?”, vragen wij. “Het is stoerder en nuttiger om bijvoorbeeld een leegstaand kantorenpand te kraken.” Ja, dat moeten ze toegeven. “Maar we hadden snel woonruimte nodig”, zo verklaren de twee hun actie. Op onze bezwaren dat ze hiermee geen grote boze corporatie treffen maar een gezin dat graag zo snel mogelijk in hun woning wil, gaan ze niet erg in.

Ze vinden het wel hartstikke leuk om te horen dat wij eerder op Hommelseweg 81 hebben gewoond, en straks terugkomen om het op te knappen. En ze bezweren dat we op elk moment welkom zijn om iets op te meten of gewoon om een kop thee te komen drinken. Dat zal wel onder Spartaanse omstandigheden zijn, zo horen we. De twee hebben hier geen water, gas en elektriciteit.

Ze stoken – net als de kraker in nummer 79 – op houtkachels die via de bestaande schoorsteen worden afgevoerd. “Stook die kachels alsjeblieft niet te hoog op”, zo drukken we ze op het hart. We zijn doodsbang dat ons geliefde kindje 79/81 nog eens af zal branden, en misschien wel de buurpanden meeneemt!

Dit bericht werd geplaatst in kopers aan het woord, stand van zaken en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Van krakers en klussers 2

  1. Han zegt:

    Leuk om te lezen! Never a dull moment in Sint Marten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s