Van krakers en klussers

Komend weekend, 8 en 9 januari, zijn de Landelijke Kraak Actiedagen. Krakend Nederland zal dan duidelijk maken dat ze doorgaat ondanks het kraakverbod. Ook de krakers op de Hommelseweg in Arnhem laten zich zien. Het pand op nummer 99/101 is alvast volgeplakt met bittere posters en leuzen tegen leegstand en verloedering.

Hebben ze gelijk? Ja en nee. De geschiedenis van de panden op de Marten van Rossumstraat, Hommelseweg en Nijhoffstraat verdient geen schoonheidsprijs. Decennialang hebben gemeente en beheerder Portaal ze laten verloederen. Het ‘gezicht van Sint Marten’ werd een weggooiplek die te zijner tijd had moeten wijken voor nieuwbouw. Een handjevol actieve bewoners verzette zich daartegen, maar wist een plotselinge ontruiming in 2009 niet te voorkomen. En toen trokken de krakers er in. Ook als protest tegen de aanstaande sloop.

Gek of slim
Kwam het door die actieve bewoners, de krakers of was het de economische crisis die dure nieuwbouw in de weg stond? Hoe het ook zij, in de zomer van 2009 werd besloten de panden te laten staan. Ze werden verkocht als klushuizen. En in 2010 bleken er zo’n twintig mensen gek genoeg of slim genoeg zo’n aftands krot te kopen. Dat waren wij. Wij vormen nu de kopersvereniging Sint Martens Hof.

Duurzaam verbeteren
Gemeente en Portaal zijn nu nog eigenaren van de panden. Maar dat is slechts een formaliteit. We hebben de koopcontracten getekend en staan te popelen om eindelijk eens wat te doen aan de leegstand en verloedering van onze huizen. Zodra we er in kunnen – dat betekent in sommige gevallen pas zodra de krakers zijn verdwenen – gaan we met architecten, bouwkundigen en aannemers in zee. Die gaan het grote werk coördineren en opknappen. Dat is nodig om ze – minstens – voor nog eens honderd jaar te laten staan. En daarna gaan we zelf aan de slag. We gaan het potentieel, dat de eerdere bewoners en de krakers in deze panden zagen, optimaal benutten. Sterker nog: we gaan verbeteren. We willen duurzaam renoveren en studeren nu op milieuvriendelijke energieoplossingen en bouwmaterialen.

Positieve keer
De cynische kraakposters en –leuzen, die gisteren op nummer 99/101 verschenen, duiden anno 2011 dus op een achterhoedegevecht. Protest is niet meer nodig. Door wie of wat dan ook, de geschiedenis van de Hommelseweg heeft een positieve keer gekregen. De verloedering is straks voorbij en wij gaan onze nieuwe oude panden met liefde aanpakken. Zodra we er in kunnen.

Dit bericht werd geplaatst in stand van zaken, Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Van krakers en klussers

 1. Han zegt:

  Het is inderdaad onbegrijpelijk dat ze ‘het gezicht’ van Sint Marten zo hebben laten verloederen.

  Kennen jullie deze foto al?
  http://www.sintmartensonsbeekkwartier.nl/wijk/geschiedenis/hommelseweg-109

 2. Han, bedankt voor de link. De foto’s kenden we, ja. We willen op deze plek ook aandacht besteden aan de geschiedenis van de panden. Zodra we tijd hebben, duiken we het Gelders Archief in…

 3. Han zegt:

  In jullie pand (Hommelseweg 81) heeft een stoomververij/stomerij gezeten in de jaren ’20. Daar zijn documenten van.

 4. Hester zegt:

  Hoi Han, dank voor de reactie. Ja, dat van de familie Blauw wist ik, de zoon van die mensen is een x bij me op visite geweest. Hij heeft me een paar ontroerende verhalen verteld over de plek. Die wil ik nog wel een keer opschrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s